Workshop "Zou alles daar anders zijn?"

In opdracht van S.G. Roncalli (VMBO/HAVO/VWO-3) heb ik een workshop gegeven voor een multiculturele dag.
De leerlingen kregen een rondleiding bij mijn expositie "Zou alles daar anders zijn?" in Galerie Arsis.
De opdracht was probeer je in te leven dat je voor langere tijd naar New-Guinea gaat. Wat verwacht je dat daar anders is?
Of je gaat van New-Guinea naar Nederland. Dit werd op een groot vel getekend met wascokrijt. De tekeningen hebben we samen vergeleken en besproken. 

Ben ik in beeld? 
Opdracht van Tante Louise Zorginstelling aug t/m okt 2017
Voor de dag van de Mantelzorgers maakte ik foto's van de cliënten in de zorginstellingen met hun mantelzorger.
De opdracht is het speciale moment van samen zijn op een mooie manier vast te leggen.

Project Voorbij IJdelheid

Een project met leerlingen van het Voortgezet Onderwijs in opdracht van het Museum Markiezenhof die gekoppeld is aan de Zilvertentoonstelling van mei t/m oktober 2017.


                        
Nikita met "The Transceiver"                                 Hilde met "Through the looking glas"Kunsten in de Monumenten september 2017
Verbinden door lijnen en silhoutten in Galerie Arsis


 

Kunsten in de monumenten 2015

Titel: Tijdelijke Schuilplaats 2015, hout en pvc-buizen, 12 m Ø en 4 m h

Schuilen op een drijvend eiland … Het kan tijdens het Kunsten in de Monumenten Weekend vanaf donderdag 10 t/m zondag 13 september in het water van Het Ravelijn op den Zoom. Het kunstwerk “Tijdelijke Schuilplaats” refereert aan Het Ravelijn, een verdedigingswerk uit de 18e eeuw.
De vijf gevels zijn bevestigd aan een vijfhoekige vorm, gelijk aan de vorm van het vestingwerk. De “huisjes” bieden veiligheid omdat ze in een cirkel staan.

 “Tijdelijke Schuilplaats” is een werk van beeldend kunstenaar Corine Heijmans en is dankzij samenwerking met De Vierschaar, Stichting Decorbouw Groot Arsenaal en sponsoring van Van der Pol Pallets en Kraanverhuur Heeren tot stand gekomen. Corine (bestuurslid van Stichting Arsis kunst en sociëteit) is voorstander van samenwerken. “Er is zoveel creativiteit in onze stad. Als we de krachten meer zouden bundelen kunnen er mooie projecten ontstaan.”

 Dit jaar is de Landelijke Opening van Kunsten in de Monumenten in Bergen op Zoom. Dankzij samenwerking met de medewerkers van de Gemeente BoZ hebben kunstenaars van Arsis hiervoor drie kunstwerken gerealiseerd, waarvan “Tijdelijke Schuilplaats” er één is. De andere twee zijn: “Kunst Beweegt BoZ”, een video-installatie in het stadsriool De Grebbe (Noud Jehoel, Elke Zimmerman, Jan Nederveen en Corine Heijmans) en “La Grande Parade” bij de zijingang van de St. Gertrudiskerk (Wouter Goudswaard, Irene Weug, Elke Zimmerman en Corine Heijmans).Krantenberichten:
 
Drijvend kunstwerk wordt te water gelaten in het Ravelijn. © Edmund Messerschmidt

Bergse kunstenaar opgelucht na plaatsen creatie in water Ravelijn

BERGEN OP ZOOM - . Kunstenaar Corine Heijmans zuchtte eens diep toen zaterdagochtend haar kunstwerk Tijdelijke Schuilplaats in het water van het Ravelijn in Bergen op Zoom zakte.

Heijmans vond het spannend, ze had er slecht van geslapen. Met het kunstwerk had ze niet alleen haar eigen grens gezocht, maar ook die van de ploeg bouwers van de stichting Decorbouw. Hun voorman Ferd Quik bleef rustig. Hij had alle mogelijke krachten berekend en concludeerde dat het gevaarte met een totale doorsnede van 16 meter in zijn geheel door een hijskraan in het water kon worden getild.

„We moesten overal rekening mee houden. Doordat de houten pallets nat waren van de regen, is het hele kunstwerk honderd kilo zwaarder. Dat scheelt nogal.”

Lees maandag het hele verhaal in BN DeStem.
Zaterdag 5 september 2015

'Kunst is het beste middel tegen intolerantie'

BERGEN OP ZOOM - Zaterdagmorgen is op de vijver van Het Ravelijn het eerste kunstwerk geplaatst voor 'Kunsten in de Monumenten'. De installatie 'Tijdelijke Schuilplaats' staat symbool voor het veiligheidsgevoel dat het vestingwerk vroeger bood in tijden van oorlog. Het thema 'schuilen voor de oorlog' is actueel.

Volgens Corine Heijmans is haar kunstwerk op de eerste plaats gemaakt binnen de historische context van het Ravelijn-vestingwerk. Maar uiteraard is het de bedoeling dat het werk mensen tot nadenken stemt, "ook over de vluchtelingenproblematiek", zegt ze. "Kunst is het beste middel tegen intolerantie; het verruimt het blikveld", zo licht de kunstenares haar werk toe.

Steigerhout en PVC

Het kunstwerk is gemaakt van steigerhout en PVC-buizen. De vijfhoek is geïnspireerd op de vorm van het Ravelijn. Het is een tijdelijk kunstwerk dat tot en met het weekeinde van 12 en 13 september te zien is. Daarna verdwijnt het weer uit het straatbeeld. In totaal komen er drie tijdelijke kunstwerken op monumentale plekken in de binnenstad: in de Grebbe, bij het Ravelijn en naast de Gertrudiskerk.

Tekst: Han Verbeem
Foto: Lian de BotProjectie "Kunst beweegt Bergen op Zoom" in de Grebbe


Projectie "Kunst beweegt" op het raam van de Schouwburg De Maagd in Bergen op Zoom

https://www.youtube.com/watch?v=XqoFgnZkzDM


Installatie. Titel: Beweging (i.s.m. Jan Nederveen) 
Geluid, hout, papier, olieverf en krijt. Doorsnede 2,50 m - h 1,50 mSamenwerkingsproject fotografie en keramiek 
Titel: Alles beweegt
Filmprojectie 


It's time to clear the air

 
Foto's en gedicht (gedicht van Ewoud Willem van Doorn)